Chalupa a chalupáři

Tuesday, July 03, 2007

Tak pomalu dozrává rybíz, respektive ve vhodnějších a slunečných polohách již patrně dozrál. To u nás na chalupě to nevím proč vždycky nějak vyjde, že vše dozrává tak minimálně o 14 dní později. Možná za to může poloha v dolíku, nebo to, že je zahrada prakticky půl dne v polostínu. Podstatnou část totiž dopoledne stíní sousedova obrovská lípa, a odpoledne pro změnu náš vlastní ořech. Ale co, hlavně že to dozraje všechno, to že o pár dní později, není až tak důležité. Podstatné ale je, co všechno se dá s rybízem udělat.. Snad každý zná klasickou marmeládu.. Vynikající třebas na vánoční linecké pečivo či na chleba s máslem. Jenže pokud máte rybízů víc než dva nebo tři, tak se vám začnou marmelády zákonitě hromadit ve spíži, protože snad nikdo nemá takovou spotřebu.. Další možností je udělat si přírodní šťávu do vody. Rozhodně lepší nežli kupované, nicméně výroba je stejně tak pracná, jako u zavařeniny. Nějaký rybíz se dá zavařit ve sladkém nálevu, ale toho se také příliš mnoho nespotřebuje.. Pro lidi co mají rádi koláče se vyplatí něco čerstvého rybízu obrat ze stonků, a zamrazit si pár balíčků čistých kuliček, ale i ten mrazák má omezenou kapacitu.. Nu a také se dají vyrábět kompoty simulující brusinky.. Lidé co rádi brusinky třeba k masu si určitě pošmáknou. A přitom jde o proces velice jednoduchý, otrhané rybízové kuličky se přelijí v hrnci trochou vody, dodá se něco cukro, chvilku se to nechá přejít varem a šup do sklenic a sterilizovat. Poslední roky takto končí přibližně třetina naší úrody, a všichni známí, které pravidelně obdarovávám nešetří slovy chvály.. Můžete si to také skusit, vřele doporučuji.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]



<< Home